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MEDI-CAL TELEHEALTH POLICY CHANGES AT A GLANCE
The following are recent changes made to the Medi-Cal policies related to telehealth.  At this time, the manual for teledentistry has not been released.

ISSUE FEE-FOR-SERVICE FQHC/RHC IHS - MOA FAMILY PACT MANAGED CARE VISION CARE LEA

Visit Provider may decide 
whether to use live video 
or S&F, if certain conditions 
met. 

The visit must be 
face-to-face, except 
in few cases with 
S&F (see below).

The visit must 
be face-to-face, 
except in few 
cases with S&F 
(see below).

Provider 
may decide 
whether 
to use live 
video or S&F, 
if certain 
conditions 
met.

A managed care health plan 
MAY cover live video or S&F, if 
certain conditions are met.

Teleophthalmology 
by S&F is covered 
for three specific 
CPT codes.

Speech therapy 
services must 
be delivered 
through 
synchronous 
telemedicine 
(real time).

Eligible 
Provider

The provider rendering 
covered benefits or 
services must meet the 
requirements of B&P 
2290.5(a)(3) or equivalent 
licensure requirements 
under CA law; must be 
licensed in CA, enrolled as 
Medi-Cal rendering provider 
or non-physician medical 
practitioner (NMP) and 
affiliated with an enrolled 
Medi-Cal provider group; the 
enrolled Medi-Cal provider 
group for which the health 
care provider renders 
services via telehealth must 
meet all Medi-Cal program 
enrollment requirements 
and must be located in 
California or a border 
community.

All providers eligible 
to deliver covered 
FQHC/RHC services.

All providers 
eligible to deliver 
available services 
offered under IHS-
MOA services.

Same as fee-
for-service.

Each telehealth provider must 
be licensed in the State of 
California and enrolled as a
Medi-Cal rendering provider 
or non-physician medical 
practitioner (NMP). If the 
provider is not located in 
California, they must be 
affiliated with a Medi-Cal 
enrolled provider
group in California (or a 
border community) as 
outlined in the Medi-Cal 
Provider Manual.  

The same provider licensing 
requirements apply as for fee-
for-service.

Information can 
be reviewed by 
a physician or 
optometrist at a 
distant site.   If 
the reviewing 
optometrist 
identifies a 
disease or 
condition requiring 
consultation or 
referral pursuant 
to Section 3041 
of the Business 
and Professions 
Code, a referral 
must be made with 
an appropriate 
physician and 
surgeon or 
ophthalmologist, 
as required.

Only a licensed 
speech-
language 
pathologist can 
be reimbursed 
for speech 
therapy 
services 
delivered via 
telehealth.
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ISSUE FEE-FOR-SERVICE FQHC/RHC IHS - MOA FAMILY PACT MANAGED CARE VISION CARE LEA

Originating 
Site

Setting not limited.  Specific 
mention to include the 
patient’s home.

Setting not limited.  
Refers to fee-for-
service policy.

Setting not limited.  
Refers to fee-for-
service policy.

Same as fee-
for-service.

Same as fee-for-service.  A 
health care provider is not 
required to be present with 
the patient at the originating 
site unless determined 
medically necessary by the 
provider at the distant site.  
Refer to fee-for-service policy.

Not specified. Not specified.

Distant 
Site

Site where a health care 
provider is located while 
providing services via a 
telecommunications system.

Same as fee-for-
service. 

Same as fee-for-
service.

Same as fee-
for-service.

Same as fee-for-service. Not specified. Not specified.

Live Video Any covered benefits or 
services identified by 
CPT or HCPCS codes are 
covered, as long as they are 
clinically appropriate, meet 
the definition of the CPT/
HCPCS code and meets 
all laws of confidentiality 
and patient’s right to their 
medical information.

Services 
provided through 
synchronous 
telehealth for an 
established patient 
are subject to the 
same program 
restrictions, 
limitations and 
coverage that exist 
when the service is 
provided in-person.

Services 
provided through 
synchronous 
telehealth for an 
established patient 
are subject to the 
same program 
restrictions, 
limitations and 
coverage that exist 
when the service is 
provided in-person.

Same as fee-
for-service.

Existing Medi-Cal covered 
services MAY be covered 
as long as they are clinically 
appropriate, meet the 
definition of the CPT/
HCPCS code and meets all 
laws of confidentiality and 
patient’s right to their medical 
information, and the member 
has provided consent.

No mention. Speech therapy 
services are 
covered for 
certain CPT 
codes with 
modifiers listed 
in manual.
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COLUMN TITLE

ISSUE FEE-FOR-SERVICE FQHC/RHC IHS - MOA FAMILY PACT MANAGED CARE VISION CARE LEA

Store-and-
Forward 
(S&F)

Any covered benefits or 
services identified by CPT or 
HCPCS codes are covered, 
including (but not limited 
to) teleophthalmology, 
teledermatology, 
teledenistry and 
teleradiology.

E-consult is included under 
S&F. However, S&F initiated 
by the patient, including 
through mobile apps are not 
eligible for reimbursement.

Asynchronous 
store-and-forward 
reimbursement 
may not be used to 
“establish” a patient, 
with the exception 
of a homeless, 
homebound 
or a migratory 
or seasonal 
worker (HHMS).  
Reimbursement 
is permitted 
for established 
patients for 
teleophthalmology, 
teledermatology and 
teledentistry, when 
it is furnished by a 
billable provider at 
the distant site. 

Asynchronous 
store-and-forward 
reimbursement 
may not be used 
to “establish” a 
patient, with the 
exception of a 
homeless patient.  
Reimbursement 
is permitted 
for established 
patients for 
teleophthalmology, 
teledermatology 
and teledentistry, 
when it is 
furnished by a 
billable provider at 
the distant site.

Same as fee-
for-service.

Any covered benefits or 
services identified by CPT 
or HCPCS codes MAY be 
covered. However, S&F 
initiated by the patient, 
including through mobile 
apps are not eligible for 
reimbursement.

E-consult MAY be included 
under S&F.

Teleophthalmology 
by store-and-
forward is covered 
for CPT codes 
99241-99243.

Not covered.

E-Consult E-Consult is covered 
with CPT Code 99451 in 
conjunction with the GQ 
modifier.  Certain additional 
restrictions apply.

E-consult is not 
a reimbursable 
telehealth service of 
FQHCs/RHCs.

E-consult is not 
a reimbursable 
telehealth service 
of IHS-MOA 
clinics.

Same as fee-
for-service.

Electronic consultations 
(e-consults) are permissible 
using CPT-4 code 99451, 
modifier(s), and medical 
record documentation as 
defined in the Medi-Cal 
Provider Manual. E-consults 
are permissible only between 
health care providers.

No mention.  Not covered.

Facility/
Trans-
mission 
Fee

The facility fee is 
reimbursable to 
the originating site.  
Transmission costs incurred 
from providing telehealth 
services via audio/video 
communication is also 
reimbursable.

FQHCs and RHCs 
are not eligible to bill 
an originating site 
fee or transmission 
fee, as that is 
included within the 
PPS rate.

IHS-MOA clinics 
are not eligible to 
bill an originating 
site fee or 
transmission fee.

Same as fee-
for-service.

Not specified. The facility fee 
is reimbursable 
to the originating 
site.  Transmission 
costs incurred 
from providing 
telehealth services 
via audio/video 
communication is 
also reimbursable.

Not 
reimbursable
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Modifier GQ is used for 
asynchronous store-and-
forward.

95 modifier is used for 
synchronous live video.

02 Place of Service code is 
used to indicate the services 
were provided through a 
telecommunication system.

Not specified.  Refer 
to fee-for-service.

Not specified.  
Refer to fee-for-
service.

Same as fee-
for-service.

MCP providers must use 
the modifiers defined in the 
Medi-Cal Provider Manual 
with the appropriate CPT-
4 or HCPCS codes when 
coding for services delivered 
via telehealth, for both 
synchronous interactions 
and asynchronous store and 
forward 
telecommunications

GQ modifier 
must be used for 
teleophthalmology 
by store and 
forward.

95 modifier 
must be used.

Consent Verbal or written consent 
must be obtained before 
utilizing telehealth.  A 
general consent agreement 
that addresses the use of 
telehealth that is sufficient 
for documentation of 
patient consent and 
must be kept in the 
patient’s medical file.  
For teleophthalmology, 
teledermatology or 
teledentistry services 
or benefits delivered via 
asynchronous store-and-
forward, the patient must 
be notified of their right 
to request and receive 
interactive communication.

Refer to fee-for-
service policy.

All consent for 
HHMS patients must 
be documented. 

Refer to fee-for-
service policy.

All consent 
for homeless 
patients must be 
documented. 

Same as fee-
for-service.

Verbal or written consent 
must be documented, as 
required by BCP Section 
2290.5.

A record of the 
written or verbal 
request for the 
consultation by the 
referring provider 
or other source.   
Verbal and written 
informed consent 
from the patient or 
the patient’s legal 
representative 
if the consulting 
provider has 
ultimate authority 
over the care or 
primary diagnosis 
of the patient.

Consent must 
be obtained for 
the student’s 
parent or 
guardian.  
The student’s 
written consent 
to telehealth is 
not required.


